Как да съхраним дюлите за зимата – дюлите в славянската митология са

...
Как да съхраним дюлите за зимата – дюлите в славянската митология са
Коментари Харесай

Как да съхраним дюлите за зимата – различни методи за консервиране

Как да съхраним дюлите за зимата дюлите  в славянската митология са символ на съдбата. Те са духът, който пази домът, движимостите и потомството, като също по този начин се приема, че дюлите носят благополучие и триумф. Дюлята е подарък от боговете, това е мощ дадена на хората, с цел да преодоляват компликациите на живота.

През есента, преди рухването на сланите, започваме да обираме дюлите. Трябва да ги оберем, когато цветът на кожата им е жълтеникав, а мъхът по тях е намалял и се отстранява елементарно.  Семената на узрелите дюли  са тъмнокафяви. Можем да запазим пресни плодове, в случай че ги съхраняваме в помещение с висока мокрота и оптимална температура от 8 градуса. Така могат да устоят до началото на Януари.

Поради това, че дюлите  лесно стартират да гният, в случай че са оставени навън, то би трябвало да намерим метод да ги използваме по някакъв метод. А способи за консервиране на дюли има премного. Нека в този момент да разгледаме по какъв начин да съхраним дюлите за зимата :

Как да създадем компот от дюли

Необходими артикули:

  • дюли
  • захар – по 5 с.л. в буркан
  • индрише – 1-2 листенца в буркан

Избираме зрели и сочни дюли, като ги обелваме и нарязваме на подобаващи части. Почистваме от семките и сърцевината (не ги изхвърляме, можем да създадем желе от тях). Нарязаните дюли слагаме незабавно във вода, с цел да запазят своя цвят. Иначе ще покафенеят.

Бланшираме готовите дюли за 3-4 минути в парещ захарен сироп. Количеството захарен сироп пресмятаме авансово. Подреждаме бланшираните дюли  плътно в бурканите и прибавяме 1-2 листенца индрише. Заливаме бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затваряме и стерилизираме за към 20 минути. Готовите компоти обръщаме за 1 ден с капачките надолу.

Как да създадем желе от дюли (пелте)

Необходими артикули:

  • дюли – 8 кг.
  • захар – 4 кг
  • лимонена киселина – 2 ч. л.

Почистваме дюлите от мъха и ги нарязваме на части, като не ги белим и не почистваме семките. А можем да употребяваме единствено семките и сърцевината, която ни е останала от изработката на компота. Заливаме ги с вода и ги слагаме да врат за към 20-30 минути. Прецеждаме течността и в нея прибавяме захарта. Варим, до момента в който се сгъсти.

По време на варенето обираме пяната, която се образува. Прибавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода. Продължаваме да варим за още 5 минути. Пресипваме в затоплени бурканчета, които незабавно затваряме и обръщаме с капачките надолу. Всички бурканчета завиваме с одеяло за към 12 часа, с цел да изстиват по-бавно.

Освен че е извънредно вкусно, ще имаме спомагателна изгода – готовото желе от дюли е извънредно потребно за кашлица и за проблеми, свързани с дихателните пътища . Можем да разбъркаме желето от дюли в малко вода и по този начин ще получим доста апетитен сироп от дюли срещу кашлица !

Как да създадем конфитюр/сладко от дюли

Необходими артикули:

  • дюли – 4 кг.
  • захар – 2 кг
  • вода – 4 ч.ч.

Приготвяме захарнен сироп , като изсипваме водата и захарта в тенджера. Слагаме ги на мощен огън да заври сиропа, като бъраме до цялостното разтопяване на захарта. Обелваме и почиствате дюлите от семките и мъха. Настъргваме почистените дюли , като ги слагаме във вода, с цел да не потъмнеят. След като сме настъргали всички дюли , би трябвало да ги прибавим към готовия захарен сироп .

Варим конфитюра от дюли , до момента в който се сгъсти. Конфитюрът/сладкото е готово, когато капвайки капка върху порцеланова паница, тя не се разтича. Насипваме горещото сладко в авансово затоплени бурканчета и ги запечатваме с капачките. Обръщаме за един-два дни надолу с капачките, с цел да се запечатат без да ги варим.

Можем да комбинираме сладкото от дюли с джинджифил, а можем да създадем конфитюр от дюли с орехи. Има алтернатива да приготвим конфитюр от дюли за диабетици , като можем да сменяем захарта и на нейно място да сложим подсладител huxol. Или да сменяем захарта с пчелен мед , само че в този вид не варим водата с меда, а просто леко затопляме водата и разбъркваме доста хубаво меда вътре. И държим в ледник готовото сладко.

Как да създадем пестил от дюли без захар

Необходими артикули:

  • добре узрели дюли – 1 кг
  • вода – 1 л
  • лимон – 1/2
  • бяла/кафява захар или мед – 1 ч.ч.

Сваряваме почистените и нарязани дюли с водата, захарта и настърганата кора от лимона, до момента в който стане гъсто пюре. Пасираме в допълнение и оставяме да изстине. След това разстиламе гъстото пюре върху хартия за печене, като вършим пласт с дебелина 1-1,5 см.

Изсушаваме във фурната на 50-60 градуса, до момента в който се втвърди и престане да лепне. Нарязваме го на пръчици, може да го поръсим и с пудра захар. Съхраняваме в картонена кутия или стъклен буркан. Ако ще използваме пчелен мед, вместо захар, би трябвало да го прибавим в края, след процеса на варене.

Оцет от дюли – по какъв начин да съхраним дюлите за зимата

Оцет

Измиваме и нарязваме домашните дюли . Слагаме ги в огромен стъклен буркан или в бидон (ако е по-голямо количеството). Доливаме с преварена гореща вода, в количество малко над нарязаните дюли . По наше предпочитание можем да прибавим малко мащерка, жълт кантарион или риган . Покриваме съда с марля и оставяме на слънце. По този метод оставяме да стои за към 25-30 дни, когато плодовете паднат на дъното и ферментацията спре. От време на време махаме образувалата се коричка най-отгоре.

Като мине това време, прецеждаме течността и я връщаме отново в съда. Оставяме за към 30-40 дни в допълнение, отново да ферментира. Ако се получи коричка от горната страна, отново я махаме от време на време. След това прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки готовия домакински дюлев оцет . Ако желаем да се насладим на превъзходния усет и мирис на  дюлевия оцет , би трябвало да го оставим да отлежи в стъклени съдове за най-малко 3 – 4 месеца.

Ракия от дюли – по какъв начин се прави

Правенето на ракия от дюли не се разграничава по нищо от изработката на другите типове ракии. Единствената разлика е, че дюлите са доста твърди и ще ни бъде малко по-трудно да ги смелим на плодова каша. А по какъв начин се мелят дюли ? Може би най-лесният вид е да употребяваме машинка за смилане на месо или дробилка за мелене. Всички загнили сектори се изрязват и изхвърлят.

За хубава дюлева ракия ни трябват добре узрели и ароматни дюли . След като сме ги създали на каша, ги смесваме с вода и захар. Съотношението на водата / кашата от дюли / захарта е почти равно на 3:2:1. Тоест 30 литра вода, 20 литра каша от дюли и 10 кг захар. Разбъркваме добре и мерим захарността, би трябвало да е към 20%. От тук насетне процедурата е както при другите плодове, които ще вършим на ракия .

Ако ще използваме подготвени дрожди, би трябвало да ги прибавим към дюлевата каша. А ден-два по-късно прибавяме водата и захарта. Това ще форсира много ферментацията на дюлите . Следва варене, дестилиране и бутилиране на готовата дюлева ракия .

Как да създадем ликьор от дюли – зимното прелъщение

Необходими артикули:

  • Дюли – 1.5 кг
  • Ракия или водка – 2 л
  • Карамфил – 10 зърна
  • Лимон – 1 бр
  • Захар – 1 кг

За да създадем ликьор от дюли , можем да употребяваме по-дребните плодове. Но те би трябвало да са добре узрели, с цел да имат мощен мирис. Измиваме и подсушаваме дюлите . Нарязваме ги на дребни части с изострен нож и ги слагаме в емайлирана тенджера. Прибавяме карамфиловите зърна и кората от лимона, нарязана на ситно. Заливаме с 1 литър вода.

Слагаме тенджерата на сдържан огън и изчакваме 5 минути, откакто кипне. Махаме от огъня и оставяме да изстине. Прецеждаме водата и я прехвърляме в чиста тенджера. Добавяме сока от лимона и захарта и разбъркваме хубаво до цялостното разтваряне на захарта. Изсипваме ракията/водката и отново разбъркваме добре.

Как да съхраним цвеклото за зимата!

Пресипваме готовата течност в стъклена стомна, която запушваме с памучен тампон и оставяме на хладно място. След 1 месец бистрият ликьор е подготвен за приложимост. Пресипваме в по-малки стъклени бутилки, които съхраняваме на хладно.

И въпреки всичко можем да оставим в хладилника няколко пресни дюли за зимата. От тях можем да си вършим доста апетитен чай с мед, който ще ни пази от настинка и кашлица. Или можем да си вършим доста апетитен и потребен сок от дюли и ябълки!

Как да използваме трънките и с какво са потребни за нашето здраве

Как да използваме трънките – трънката (Prunus Spinosa на латински или blackthorns fruit на английски) съставлява мощно разклонен остър шубрак от семейство  Розоцветни. Плодът е костилков, в тъмносин цвят и стипчиво кисел усет. Трънката цъфти преди разлистването си през март и април. Плодовете на трънката са измежду най-събираните билки в България, употребявани за приготвянето на чай, сок,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР